RINIA SHQIPTARE FORUM

Pershendetje vizitor i nderuar...
Me sa duket, ju nuk jeni identifikuar akoma ne faqen tone, ndaj po ju paraqitet ky mesazh per tju kujtuar se ju mund te identifikoheni qe te merrni pjese ne
diskutimet dhe temat e shumta te forumit tone.

- Ne qofte se ende nuk keni nje Llogari personale ne forumin ton, mund ta hapni nje te tille duke u Regjistruar
-Regjistrimi eshte falas dhe ju merr koh maksimumi 1 min...

Me Respekt dhe Kenaqesi:
Staffi i Forumit Rinia Shqiptare

Mirsevini ne Rinia Shqiptare Forum!!!

Degjo radion online

  1 Informatika ne pergjithesi

  Share
  avatar
  ersiljano
  Administrator
  Administrator

  Gjinia : Male

  Numri i postimeve : 443

  Piket : 669

  Vendodhja : Ne mendjen Tuaj!!

  Reputacion : 25

  Data e hyrjes : 16/08/2009

  Mosha : 24

  Hobi:: : Hacking,Music.

  Ikonat 1 Informatika ne pergjithesi

  Mesazh nga ersiljano prej Sun Aug 16, 2009 10:34 am

  informatika është shkenca që merret me të gjitha çështjet e përpunimit të vetvetishëm të informacionit nëpërmjet përpunuesve elektronikë.

  Termi informatikë është bashkimi i dy fjalëve të gjuhës franceze “informatique”, informacion (ose të dhëna, informata) dhe automatique (automatik) dhe u përdor për herë të parë në vitin 1962 nga Philippe Dreyfus për të treguar përpunimin automatik aritmetik të informacionit. Ka shumë përkufizime të ndryshme se çfarë përfshihet brenda termit informatikë.

  "Informatika është shkencë që merret me përpunimin automatik të informacioneve me kompjuter, ku me përpunim nënkuptohet: pranimi i informacioneve nga pajisjet hyrëse dhe shndërrimi i tyre në sinjale; përçimi i tyre nëpër linja për komunikim brenda kompjuterit me teknika të ndryshme; vendosja në kujtesën kompjuterike; përpunimi nga njësia qendrore njehsuese (procesori) me ndihmën e programit kompjuterik të përshtatshëm dhe në fund, shndërrimi i sinjaleve në informacione të kuptueshme për shfrytëzuesin, nga pajisjet dalëse". [1].

  Informatika është shkencë:

  * e analizës teorike dhe konceptimit të sistemeve informatike Informatika teorike,
  * e formimit organizativ dhe teknik të sistemeve informatike - Informatika e sistemeve ose Informatika praktike dhe
  * e realizimit të sistemeve informatike, sidomos e realizimit të komponentëve teknike (Hardware)- Informatika teknike

  Detyra e informatikës qëndron kështu në përpunimin e të dhënave në lidhje me një problem praktik, informacionet që nevojiten për zgjidhjen ose trajtimin e vetë problemit. Mjeti themelor teknologjik në të cilin bazohet informatika është Përpunuesi Elektronik. Çdo kompjuter, nga më i fuqishmi deri tek më ekonomiku, është i përbërë nga dy elemente themelore: harduere dhe softuere. (hard = i fortë, i rëndë; soft = i butë, i lehtë ware = përbërës). Me termin harduere tregohet çdo pajisje fizike, pjesë e kompjuterit si për shembull (kasa, ekrani, kujtesa, disku, tastiera, njësite hyrëse dhe dalëse etj.) Nga ana tjetër me termin softuere tregohen programet që përdoren në kompjuter (Word, Excel, Gimp, ...) dhe që nëpërmjet informacioneve të ruajtura nga hardueri, prodhojnë rezultatet e kërkuara nga përdoruesi

  HARDWARE
  Harduer

  Më parë përcaktonte termi hardware në anglisht copa metali, me të cilat forcoheshin prodhime druri, me qëllim për të rritur cilësine(forcën, përdorimin e jetëgjatësinë) e tyre.

  Sot përdoret harduer ndër të tjera për pajisje përbërëse në një Sistem Kompjuterik (Njehsor). Këtu hyjnë të gjithë grupet ndërtuese (procesori, kujtesa kompjuterike, etj.) dhe aparatet rrethuese. Më thjeshtë në harduer hyn çdo gjë që mund të preket. Përkundrazi përcaktohen si softuere programet e të dhënat (që nuk mund të preken).


  Në harduer hyjnë:

  * Mjetet dhënëse ( Shtypësi [printer], Ekrani, Rrezatuesi [Beamer], Zëforcuesi [altoparlanti]...)
  * Mjetet futëse ( Tastiere, Mi, Kërraba [Joystick]...)
  * Mjetet ruajtëse (Disk, Kujtesë rrufe, pajisjet CD-ROM disk, DVD disk, Zip disk, Jaz disk...)
  * Kartat shtesë ( shtuese ) ( Karta Pamore[grafikes], Karta e Zërit, Karta Rrjetit, TV-karta, ISDN-Karta, USB-Karta...)
  * Mjetet lexuese (lloje të ndryshme Scaner ose Kërkues ) dhe
  * Pjesa themelore e ndërtimit të njehsorit ( kompjuterit ) siç është pllakëza amë (anglisht quhet edhe: mother- apo main-board), Çipi, Procesori dhe Kujtesa kompjuterike.

  Arkitektura kompjuterike

  Gjuhët e programimit

  Gjuha e Programimit është një gjuhë artificiale e cila mund të përdoret për të kontrolluar sjelljen e një makine, në veçanti të një kompjuteri. Gjuhët e programimit, ashtu si gjuhët njerëzore, përkufizohen nëpërmjet përdorimit të rregullave sintaksore dhe semantike, për të përcaktuar strukturën dhe kuptimin e secilës prej tyre.

  Gjuhët e programimit janë një lloj, menyrë komunikimi midis programuesit dhe procesorit. Programuesit shkruajnë në një gjuhë të caktuar (Cobol, Fortran, C, C++, Java etj) një sekuence procedurash të cilat mund të përkthehen në veprime aritmetike të ekzekutueshme nga procesori. JAVA

  public static void main(String[]args)
  {
  int a=4;
  int b=7;
  int c=a+b;
  System.out.println(c);
  }


  C++

  #include

  int main(int argc, char* argv[])
  {
  int a=4;
  int b=7;
  int c=a+b;
  std::cout << c;
  return 0;
  }

  C

  #include

  int main(int argc, char* argv[])
  {
  int a=4;
  int b=7;
  int c=a+b;
  printg("%d", c);
  return 0;
  }

  C#

  using System;

  class Alfa {

  public static int Main(String[] args)
  {
  int a;
  int b;
  int c=a+b;
  Console.WriteLine(c);
  return 0;
  }

  }

  Fortran77

  PROGRAM HELLO
  PRINT*, 'Tungjatjeta Bote!'
  END

  Llojet e programeve

  Programet ndahen në disa grupe, sipas rëndësisë e funksionit:

  * Programe zbatimi(ang. application software): këtu hyjnë të gjitha ato programe që nevojiten për plotësimin e nevojave praktike që karakterizojnë qëllimin e vërtetë të kompiuterit (luajtja e muzikës ose videove, krijimi i dokumentave, krijimi i programeve, etj.).
  * Programe sistemit (ang. system software): ndërsa këtu hyjnë sidomos programe që merren me komunikimin ndërmjet hardware-it dhe softuerit. Shëmbulli më i përshtatshëm janë Sistemet Operative. Përshëmbull thjesht shfaqja e një mesazhi në ekranin e kompiuterit realizohet me anë të një seri udhëzimesh ndërmjet komponentëve hardware. Në këtë rast vinë në ndihmë të përdoruesit dhe programeve aplikative Sistemi Operativ, që detyrën të bëj si ndërmjetës midis makinës dhe njeriut (përdoruesit), duke i thjeshtësuar punët këtij të fundit.

  Softuere zbatimor

  Përdoret zakonisht nga shfrytëzuesitë për qellime te ndryshme, softueri përdorues është i mundur qe te punoje, nëse softueri sistemor është i pranishëm. Softueri sistemor është ndërmjetës ne mes softuer, Apl dhe pc.

  Artikulli kryesor: Gjuhë Programimi

  Gjuhë programimi është gjuhë e cila përmban nje bashkësi të rregullave me anë të cilave i urdhërojme kompjuterat të bejne diçka ose i japim udhëzime.

  Gjuha programore është në nivel më të lartë se gjuha maqinerike e cila përbëhet prej bit-ave(binary digits), 1 dhe 0 dhe të cilën në fakt e "kupton" procesori i kompjuterit dhe me anë të cilës në kohët e hershme te informatikës janë zbatuar programet e para. Mirëpo, pasiqë gjuha makinerike është e vështirë për tu kuptuar dhe zbatuar, dhe është e vështirë që urdhrat(udhëzimet) të mbahen mend (çdo udhëzim duhet të shënohet me anë te numrave 1 dhe 0), vjen deri te krijimi i gjuhëve programore të cilat në fakt janë përkthim i urdhrave me bit-a (1 dhe 0) në një gjuhë që mundet të mbahet në mend leht dhe me anë të së cilës mund të programohet.

  Gjuhët programore zakonisht përmbajnë shprehje në gjuhën angleze. Për shembull:

  if (a>2) then a=3;

  ku if dhe then janë fjalë që prej gjuhës angleze përkthehen kështu:

  nëse (a>2) atëher a=3;

  Pra këtu, fjalën if njësia procesuese(procesori) e kompjuterit automatikisht e "përkthen" ne BIT-a (ang. binary digits = numra binarë). P.sh. 101010101000

  Ky "përkthim" bëhet me anë të një pjese të gjuhës programore që poashtu është softuer(program) që quhet përpilues(ang. compiler-përpilues, përpunues). Përpiluesi pra, bën "përkthimin" e shprehjeve siç janë if-then në BIT-a (101010101) të cilat i kupton kompjuteri.

  Sot, janë një numër i konsiderueshëm i gjuhëve programore. Ndër gjuhët më të njohura janë: C, C++, Java, Pascal, Delphi etj...

  Baza e të dhënave

  Bazat e të dhënave informatike janë programe të cilat shërbejnë për të mbajtur, ruajtur dhe përdorur lehtësisht të dhëna dhe dokumente të ndryshme. Bazat e të dhënave janë të ndërtuara në formën e një matrice ku kolonat përmbajnë tipin elementeve përbërëse të informacionit kurse rreshtat përmbajnë vetë informacionet.

  Për shembull:

  Nr | Emri | Mbiemri | Mosha | Vendlindja

  1. | Agron | Bardhi | 27 | Shkodër 2. | Ilir | Bardhi | 32 | Tiranë

  etj.

  Për të futur dhe këshilluar të dhënat, bazat e të dhënave përdorin një gjuhë që quhet SQL. Bazat e të dhënave janë të shumta, mund të përmendim këtu Mysql, Oracle, Pgsql etj.

  Zbatimi kompjuterik ne komunikim

  Rjetet kompjuterike

  Nje rrjet kompjuterik (ang. Network) eshte nje grup prej dy ose me teper kompjutereve te lidhur ndermjet vete, ashtu qe ato te komunikojne mes veti. Ekzistojne dy lloje kryesore, te rrjeteve kompjuterike:

  * Rrjetet lokale (Local Area Network - LAN) dhe
  * Rrjetet globale (Wide Area Network - WAN).

  Rrjetet lokale (LAN), jane rrjete qe prbehen prej dy, ose me teper kompjuteresh te lidhur ndermjet vete dhe qe gjenden ne nje ndertese. Kur dy ose me teper rrjete te tilla lidhen ndermjet vete, me linja shume me te shpejta, si linja telefonike, satelitore etj., athere fitohet rrjeti global (WAN). Keto rrjete zakonisht perdoren per komunikime ne largesi me te medha, prandaj çdo shfrytezues i lidhur ne kete rrjet duhet ne kompjuterin e tij, te kete pajisjen perms se ciles behet lidhja ne rrjet dhe programin per shfletimin e permbajtjes se rrjetit [2].

  Historia e informatikës

  Standarde

  Disa standarde të aplikuara nga sisteme informatike që kanë të bëjnë me lokalizimin për Shqipërinë. Përshkrimi përfshinë kompanitë Oracle, Microsoft, SUN Microsystems dhe IBM

  Produktet si me Poshte:

  *
  o Oracle: Oracle 10gR2
  o Microsoft: Windows XP Professional
  o Java: Sun J2SE 1.4.1_02
  o ICU: ICU4J 3.2
  o CLDR: CLDR 1.2

  Emri/Anglisht Oracle Microsoft Java ICU/CLDR (IBM)
  ------------- ------------- ------------- ------------- -------------
  Kodi ISO SQ SQ SQ SQ
  Sun Die Die Die Die
  Mon Hën Hën Hën Hën
  Tue Mar Mar Mar Mar
  Wed Mër Mër Mër Mër
  Thu Enj Enj Enj Enj
  Fri Pre Pre Pre Pre
  Sat Sht Sht Sht Sht
  Sunday e diel e diel e diel e diel
  Monday e hënë e hënë e hënë e hënë
  Tuesday e martë e martë e martë e martë
  Wednesday e mërkurë e mërkurë e mërkurë e mërkurë
  Thursday e enjte e enjte e enjte e enjte
  Friday e premte e premte e premte e premte
  Saturday e shtunë e shtunë e shtunë e shtunë
  Jan Jan Jan Jan Jan
  Feb Shk Shk Shk Shk
  Mar Mar Mar Mar Mar
  Apr Pri Pri Pri Pri
  May Maj Maj Maj Maj
  Jun Qer Qer Qer Qer
  Jul Kor Kor Kor Kor
  Aug Gsh Gsh Gsh Gsh
  Sep Sht Sht Sht Sht
  Oct Tet Tet Tet Tet
  Nov Nën Nën Nën Nën
  Dec Dhj Dhj Dhj Dhj
  January janar janar janar janar
  February shkurt shkurt shkurt shkurt
  March mars mars mars mars
  April prill prill prill prill
  May maj maj maj maj
  June qershor qershor qershor qershor
  July korrik korrik korrik korrik
  August gusht gusht gusht gusht
  September shtator shtator shtator shtator
  October tetor tetor tetor tetor
  November nëntor nëntor nëntor nëntor
  December dhjetor dhjetor dhjetor dhjetor
  AM PD PD PD PD
  PM MD MD MD MD
  AD n.e.r - n.e.r. n.e.r.
  BC p.e.r - p.e.r. p.e.r.

  Emri Oracle Microsoft Java ICU/CLDR (IBM)
  ------------- ------------- ------------- ------------- -------------
  Ndarësi Dhjetor , , , ,
  Ndarësi i Grupit . . . .
  Ndarësi Dhjetor i Grupit , , , ,
  Ndarësi Monetar i Grupit . . . .
  Simboli Ndërkomb. i Monedhës ALL ALL ALL ALL
  Simboli i Monedhës Lek Lek Lek Lek
  Gjuha ALBANIAN ALBANIAN ALBANIAN ALBANIAN
  Shkurtimi ISO AL AL AL AL
  Ndarësi i Listës , N/A N/A N/A
  Formati i Numrit Pozitiv 123.456.789,50 123.456.789,50 123.456.789,5 123.456.789,5
  Formati i Numrit Negativ -123.456.789,50 -123.456.789,50 -123.456.789,5 -123.456.789,5
  Formati Pozitiv i Monedhës 123.456.789,50Lek 123.456.789,50Lek Lek123.456.789,50 Lek123.456.789,50
  Formati Pozitiv i Monedhës -123.456.789,50Lek -123.456.789,50Lek -Lek123.456.789,50 -Lek123.456.789,50
  Dita e Parë e Javës e hënë N/A e hënë e hënë
  Formati i Datës(Gjatë) e mërkurë, 27 prill 2005 2005-04-27 2005-04-27 e mërkurë, 27 prill 2005
  Formati i Datës(Shkurt) 27-04-2005 2005-04-27 2005-04-27 2005-04-27
  Formati i Orës 1:09:20 PD 1:09:20.PD 1:09:20.PD 1:09:20.PD
  4:09:20 MD 4:09:20.MD 4:09:20.MD 4:09:20.MD
  Zona Kohore Lokale Europe/Tiranë N/A N/A N/A

   Ora është Wed Jun 20, 2018 4:13 pm